לחץ הדם יכול לעלות באופן זמני כתוצאה מפעילות גופנית, ממתח או ממגוון של רגשות, החל מהנאה ועד לכעס. בדרך כלל חוזר לחץ הדם לרמה תקינה לאחר שהמצב הזמני חולף, קיימים עם זאת אנשים רבים שלחץ הדם שלהם גבוה כל הזמן. מעל ל-50 מיליון אמריקאים סובלים מיתר לחץ דם(המוכר גם כלחץ דם גבוה - Hypertension), כאשר למעלה ממחצית מהם בני 65 ומעלה. הפרעה זו עלולה לגרום למחלות קשות, ביניהן שבץ, מחלות לב וכלי דם, סוכרת, נזק לעיניים והפרעות בתפקוד הכליות. מסיבה זו נחשב יתר לחץ הדם לבעיה הבריאותית הראשונה בחשיבותה בעולם המערבי.
לעיתים ניתן להבחין בתסמינים של יתר לחץ דם. אפשר שתסבלו מכאבי ראש, מדימום מהאף, מסחרחורות או מהזעה. אולם על פי רוב, לא מופיעים כל תסמינים המעידים על קיומו של יתר לחץ דם. משום כך חיוני לבדוק באופן קבוע וסדיר את לחץ הדם. מדובר בהפרעה שיכולה להתפתח אצל כל אדם, בכל גיל. עם זאת, שכיחותה גבוהה יותר אצל בני גיל הזהב. אם הגעתם לגיל המבוגר או אם יש לכם היסטוריה משפחתית של יתר לחץ דם, אתם חייבים לבדוק באופן סדיר את לחץ הדם ולנקוט בצעדים שימנעו את התפתחות ההפרעה הזאת.
כ-90% מכלל מקרי יתר לחץ הדם מכונים בשם "יתר לחץ דם ראשוני? או ?עיקרי?. פירוש הדבר שאין הפרעה אחרת או גורם אחר נראה לעין האחראיים ליתר לחץ הדם. סביר להניח שהאשמה תלויה במקבץ של גורמים הקשורים לאורח החיים.
תסמינים
בדרך כלל, לא מופיעים תסמינים המעידים על יתר לחץ דם. אולם עליכם לפגות לרופא אט מופיעים אצלכם התסמינים הבאים:
? הפרעות בראייה
? קוצר נשימה
? לחיים סמוקות
? צלצולים/רשרושים באוזניים
? כאבי ראש חוזרים ונשנים
? סחרחורות
? הזעה בלתי מוסברת
? דימום מהאף
גורמים עיקריים
? תזונה עתירת שומנים ו/או סוכרים ו/או מלח
? צריכת אלכוהול או קפאין וחומרים מעוררים אחרים בצורה מוגזמת
? עישון
? השמנת-יתר
? חוסר פעילות גופנית
? היריון או נטילת גלולות למניעת היריון
הרעלה במתכות כבדות
מזונות מומלצים
תזונה עתירת סיבים תזונתיים היא דרך מצוינת למתן או להפחית יתר לחץ דם. הארוחות שלכם צריכות להיות מבוססות על ירקות טריים, מוצרי סויה, דגנים מלאים (כמו שיבולת שועל), קטניות(שעועית יבשה, עדשים ועוד), אגוזים וזרעים (כמו גרעיני חמניות או דלעת).
התייבשות מעלה את הסיכון ללקות ביתר לחץ דם. שתו כוס מים נקיים אחת לשעתיים במהלך היום.
כפי שעליכם להפחית את צריכת המלח שלכם, עליכם להגדיל את צריכת האשלגן. שילוב של עודף נתרן וחסר באשלגן נמצא אצל רבים מהאנשים הלוקים ביתר לחץ דם. מקורות טובים לאשלגן הם, בין היתר, תפוחי עץ, אספרגוס, כרוב, תפוזים, עגבניות, בננות, אצות קלפ (Ascophyiium nodosum), אספסת ועוד.
מזונות שיש להימנע מהם
אנשים הסובלים מיתר לחץ דם מפיקים בדרך כלל תועלת מהגבלת צריכת המלח שלהם. מלח מכיל נתרן, הגורם לעצירת נוזלים ומגביר את הלחץ בתוך העורקים. אין די בהפסקת השימוש במלח השולחני.
שומנים מוצקים ומוצקים למחצה גורמים ללחץ דם גבוה ויוצרים נטל כבד על העורקים ועל הלב. הימנעו לחלוטין מאכילת מזון מן החי, מרגרינה, חמאה, שומנים צמחיים מוצקים ושמנים צמחיים מעובדים.
? להימנע גם מאכילת מיני מאפה המכילים סוכר ולהגביל את צריכת המזונות המתוקים מטבעם.
? הגזמה בצריכת קפאין היא גורם נוסף ליתר לחץ דם. הגבילו את צריכת הקפה, הקוקה קולה, השוקולד והתה המכיל קפאין.
אל תרשו לעצמכם לשתות יותר מכוסית אחת של משקה אלכוהולי ביום.
מאת- ד"ר ריקרדו קדרון